Čo je exkluzivita? Výhody prináša najmä klientovi!


Ak pri názve ponuky nehnuteľnosti nájdete výraz „exkluzívna“, nemusí ísť hneď o nadštandardnú a luxusnú nehnuteľnosť. Vo svete obchodu s realitami nesie výraz exkluzivita aj ďalší podstatný význam, ktorý prináša množstvo výhod najmä pre klienta.


Uzavretím dohody o exkluzivite získava realitná kancelária istotu, že bude klient pri predaji svojej nehnuteľnosti spolupracovať iba s ňou a neponúkne svoju nehnuteľnosť aj ďalším kanceláriám.


Napadla Vám pri exkluzivite otázka, prečo sa zaviazať jednej kancelárií, keď viaceré by zvýšili šancu predaja oslovením viacerých klientov? Mýlite sa, predaj prostredníctvom viacerých kancelárií vôbec neurýchlite. Pripravíte sa tým navyše aj  o niečo podstatné, Vaša ponuka klesne na cene. Ako to je možné?


Realitný trh rovnako ako každý iný funguje na základe dopytu a ponuky. Tie ovplyvňuje aj konkurencia a najmä cena. Ak Vašu nehnuteľnosť zverejnia viaceré realitné kancelárie, musia súperiť nielen s ostatnými podobnými ponukami, ako je tá Vaša. Musia začať súperiť aj medzi sebou a najvýraznejším spôsobom, ako v tomto boji zvíťaziť, je zníženie ceny. Ceny, ktorá bude vašim ziskom z predaja nehnuteľnosti!


Pri tomto súperení sa znižuje aj provízia pre makléra a kanceláriu. Tá sa zase musí odraziť na nižších nákladoch vynaložených na prezentáciu Vašej nehnuteľnosti. Menej oslovených ľudí v reklamnej kampani znamená menej potenciálnych klientov a predĺženie procesu predaja.


Ak sa s realitnou kanceláriou dohodnete na exkluzívnom predaji, môžete sa spoľahnúť, že na predaj Vašej nehnuteľnosti vynaloží maximálne možné úsilie a zabezpečí čo najlepší marketing. Má totiž istotu, že sa jej náklady investované do propagácie nehnuteľnosti vrátia vo forme sprostredkovateľskej odmeny. Vy navyše získate jednoduchý a neustály prehľad o aktuálnej, reálnej a jedinej cene Vašej nehnuteľnosti a možných záujemcoch. Nechcete, aby vám denne volalo desať maklérov, ktorí doslova ukradli fotografie z vášho inzerátu, s otázkami ohľadne Vašej nehnuteľnosti.


Exkluzivita má výrazne pozitívny vplyv aj na správanie potenciálnych záujemcov o kúpu. Nehnuteľnosť, ktorú súčasne ponúka niekoľko kancelárií za odlišné sumy, nevyvolá v žiadnom kupujúcom pocit dôvery a istoty. „Prečo ju majú v ponuke toľké? Je ťažké predať ju? Nebol o ponuku záujem? Zrejme na tom dome nebude niečo v poriadku. Čo ak zaplatím zálohu a medzičasom sa dom predá v inej realitnej kancelárií? Mám vôbec takúto ponuku zvažovať?“


To je iba niekoľko možných myšlienok, ktoré  v okamihu prebehnú hlavou potenciálneho kupujúceho nehnuteľnosti, ktorá nie je exkluzívnou ponukou. Exkluzivitou ho ubezpečíte, že ste aj Vy, majiteľ, zodpovedným predávajúcim a svojej realitnej kancelárií dôverujete.


Podpisom dohody o exkluzívnom zastúpení môžete iba získať. Získate dôveru Vašej realitnej kancelárie, získate dôveru potenciálnych kupujúcich, získate viac peňazí, pretože hodnotu Vašej nehnuteľnosti nezníži konkurenčný boj viacerých kancelárií. Maklér zase získa istotu, že svoje úsilie pri predaji nevynakladá zbytočne  a odvďačí sa Vám maximom, ktoré môže pre predaj urobiť.